CLIENT: FGC – FERROCARRILS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA / INFRATec

 

EL REPTE

FGC – Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya volia modelar el comportament de via en una zona particular de la línia Llobregat – Anoia

Es tracta d’una corba estricta de 105m de radi i 300m de longitud. Interessava conèixer en detall el comportament de la via en el període d’estiu, quan les temperatures arriben a valors més alts.

En concret calia conèixer el desplaçament i tensió dels carrils, així com la temperatura ambient i de carril.

Calia un sistema de fàcil muntatge i desmuntatge, doncs el període previst de treball era de només tres mesos.

El grup de sensors de desplaçament s’haurien de muntar en una zona estable externa, mentre que la resta de sensors anirien sobre les pròpies vies i travesses.

 

LA SOLUCIÓ

Senceive va proveir el sistema de monitorització que constava de 14 nodes, combinats amb sensors clinòmetre triaxial, distanciòmetre i temperatura, tots ells d’alta resolució.
S’instal·len als pals de catenària amb suports flexibles i regulables, per aconseguir una instal·lació estable, ràpida i de fàcil recuperació.
Addicionalment s’instal·len dos nodes de temperatura, i 4 sensors de tensió, tots aquests sobre el carril directament amb els corresponents nodes sobre les travesses, fixats amb adhesiu.
I finalment s’instil·la un mòdem alimentat amb un panell solar, també sobre un pilar de catenària.

Sensors i nodes funcionen de manera autònoma, amb una bateria interna de durada fins a 15 anys, i transmissió de dades sense cables, per mètode propi Senceive. Les dades, recollides cada 30’, un cop rebudes al mòdem, són difoses al núvol, per a la seva visualització al visor WebMonitor.

 

EL RESULTAT

El sistema es va instal·lar de manera senzilla, ràpida i eficient, sense interrupció de la circulació.
Es va aconseguir la recopilació de dades programada per tal de modelar segons la programació el moviment i tensió de les vies, correlat amb els canvis de temperatura.

Tags:

Comments are closed